NAH Paspoort
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor beschadigingen aan de hersenen die ontstaan na de geboorte. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een beroerte, herseninfarct, hersenbloeding, trauma door een ongeval, zuurstofgebrek, infecties of tumoren. Het onderscheidt zich hiermee van aangeboren hersenletsel, dat tijdens de zwangerschap of rond de geboorte ontstaat. De impact van NAH op mensen reikt veel verder dan de medische diagnose: het brengt ingrijpende veranderingen teweeg op lichamelijk, cognitief, emotioneel en sociaal vlak.
Wat is niet-aangeboren hersenletsel?
Niet-aangeboren hersenletsel treedt op wanneer de hersenen door een externe oorzaak worden beschadigd. Dat kan plotseling gebeuren (bijvoorbeeld door een ongeluk of beroerte) of geleidelijk (bijvoorbeeld door een hersentumor). De ernst, locatie en aard van het letsel zijn bepalend voor de aard en het verloop van de gevolgen. NAH kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, geslacht of sociale achtergrond.
Maar wat zijn de lichamelijke en cognitieve gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel? Wat zijn de sociale en maatschappelijke gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel? Heeft dit impact op een gezin? Wat zijn de sociale consequenties? Hoe kan een NAH Paspoort hierbij helpen?
In de studio van Zorgradio RAZO Delft in het programma RAZO & Zorg is op donderdagmiddag 10 juli 2025 van 14.00 – 15.00 uur te gast Raymond van Soldt, werkzaam als projectleider NAH Paspoort bij Voorall en hij geeft antwoord op al onze vragen.
