Current track

Title

Artist

Background

Geschiedenis Zorgradio RAZO Delft

Zorgradio RAZO Delft (oorspronkelijk Radiozonnestraal) is in 1949 begonnen in het Groene Kruis sanatorium aan de van Miereveltlaan en verzorgde uitzendingen voor de ontspanning van de TBC patiënten die daar langdurig verbleven.

De naam Radiozonnestraal is maar kort gebruikt omdat er elders in het land een vereniging was met dezelfde naam, dus is het kortweg RAZO geworden toen het een stichting werd. Meestal wordt dit uitgelegd als RAdio ZiekenOmroep.  

De RAZO begon in 1949 in het Groene Kruis sanatorium, waar ze een eigen studio had in het ontspanningsgebouw, wat indertijd mede op initiatief van de RAZO tot stand was gekomen. 

Foto van de radiostudio RAZO DelftToen de belangstelling voor de RAZO terugliep (o.a. door afname van TBC-patiënten) en onder invloed van de TV, zochten de RAZO-vrijwilligers naar andere mogelijkheden en legden zij contact met de overige Delftse ziekenhuizen Oude en Nieuwe Gasthuis, Bethel en het St. Hippolytus ziekenhuis. Deze contacten waren een gevolg van de incidentele uitzendingen van de volkszangdag en taptoereportages.

Foto van de mobile radio uitzending RAZO DelftDe kortere verpleegduur van patiënten in de ziekenhuizen en de komst van de televisie, heeft ervoor gezorgd dat het aantal luisteraars van de RAZO begin 2000 verder terugliep. In 2010 is er daarom voor gekozen om de RAZO te transformeren naar Zorgradio RAZO Delft. Het luisterbereik is sterk gegroeid door de introductie van internetradio en de programmering heeft ruimte gemaakt voor informatieve items uit de zorgsector.  Op deze manier heeft Zorgradio RAZO Delft het streven om de toegevoegde waarde van de radiozender weer te vergroten.

Foto van ziekenbezoek RAZO Delft