Current track

Title

Artist

Background

Zorgradio RAZO bestaat 70 jaar!

Geschreven door op 20 mei 2019

Zorgradio RAZO bestaat 70 jaar!

Door Martin Groen

DELFT – Zorgradio RAZO maakt radioprogramma’s en inmiddels ook podcasts met informatie uit de zorg voor patiënten van het Reinier de Graaf ziekenhuis en inwoners uit Delft en omgeving die geïnteresseerd zijn in informatie uit de zorgsector. In september viert de radiozender het 70-jarig jubileum.

De oorspronkelijke naam van dit radiostation was Radiozonnestraal. Die naam is echter maar kort gebruikt omdat er elders in het land een vereniging was met dezelfde naam. Toen de ziekenomroep een stichting werd, is het kortweg RAZO geworden. Meestal uitgelegd als Radio Zieken Omroep.

Radiozonnestraal Joop Bezemer kan het weten, want hij is sinds 1957 actief voor de RAZO en daarmee al 62 van de 70 jaar aan de RAZO verbonden. Op de dag dat dit artikel in de Delft op Zondag verschijnt, op zondag 19 mei, mag hij zelf maar liefst 86 kaarsjes uitblazen.

Joop (links) en Herbert

Joop (links) en Herbert

Versterkertje

Zorgradio RAZO Delft is in 1949 begonnen in het Groene Kruis sanatorium aan de van Miereveltlaan en verzorgde uitzendingen voor de ontspanning van de tbc-patiënten die daar langdurig verbleven. Ik werkte toen bij de telefoondienst van de enige echte PTT. Mijn buurjongen destijds was een van de oprichters van Radiozonnestraal en al gauw kwamen we in gesprek over de techniek. We deden in die tijd ook graag ‘radiootje-spelen’. We bouwden een versterkertje, zetten een draaitafel in elkaar en dan deden we net alsof we een radioprogramma maakten. De hele familie werd dan geacht om naar ons te luisteren. Je had toen ook nog niet zoveel. Vervolgens ben ik bij de RAZO mijn hobby gaan uitoefenen en echt radio gaan maken. En dat doe ik na al die jaren nog steeds.

Internetradio

Dat doet bestuurslid en radiomaker Herbert Tieleman ook. “In die jaren was de RAZO echt een begrip in Delft en omstreken. De kortere verpleegduur van patiënten in de ziekenhuizen en de komst van de televisie heeft ervoor gezorgd dat het aantal luisteraars van de RAZO begin 2000 verder terugliep. In 2010 is er daarom voor gekozen om de RAZO te transformeren naar Zorgradio RAZO Delft. Het luisterbereik is sterk gegroeid door de introductie van internetradio en de programmering heeft ruimte gemaakt voor informatieve items uit de zorgsector.

Actueel

Op die manier heeft Zorgradio RAZO Delft het streven om de toegevoegde waarde van de radiozender weer te vergroten. Het uitzenden van zogenaamde podcasts met informatie uit de zorg helpt daar goed bij. Herbert: “Die kun je luisteren wanneer je wil. We merken dat daar behoefte aan bestaat. Daar spelen we dus op in. Zo blijven we actueel.

Jubileum

De feitelijke jubileummaand van de RAZO is september. Herbert: “Er zijn weinig huisomroepen die zo lang bestaan. Aan het jubileum gaan we aandacht besteden door een activiteit te organiseren voor onze circa 35 vrijwilligers en oud-medewerkers. Het moet nog een klein beetje een verrassing blijven. Daarnaast uiteraard wat aandacht in onze uitzendingen. Daarin zul je merken dat we wat meer aan het verschuiven zijn van een club die door muziek ontspanning biedt, naar een omroep die ook informatie biedt die je overal en altijd kunt luisteren. Zo blijven we aantrekkelijk om naar te luisteren.

Podcasts

De programmering van Zorgradio RAZO Delft richt zich op het uitzenden van podcasts met informatie uit de zorg. ’s Avonds tussen 20.00 uur en 22.00 uur is er tijdens de radioprogramma’s speciale aandacht voor de patiënten van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Deze live uitzendingen worden de volgende dag tussen 8.00 uur en 10.00 uur en 15.00 uur en 17.00 uur herhaald.

Bron Delft op Zondag

Getagd als

Doorgaan met lezen